Windmolens conditie monitoring

Windmolen Olieconditie Monitoring

We worden jaarlijks steeds afhankelijker van opgewekte “duurzame”  energie uit windmolens.

windmolens condition monitoring
Aanzienlijke inspanning nodig voor onderhoud.

Windmolens stellen zeer hoge eisen aan smering omdat zelfs routine onderhoudswerkzaamheden aan deze reuzen vaak moeilijk en tijdrovend is door de bereikbaarheid. De tandwielkast van de windturbine is zeer gevoelig voor verontreiniging en vochtdeeltjes in de smeerolie. De smeerolie in deze systemen dienen in staat zijn om de hoge belasting van de contactpunten van de tandwielen te onderdrukken onder drastische temperatuurschommelingen.  Maar ook moet de olie  een lange standtijd hebben voor een redelijke onderhoudscyclus. Dit vanwege de aanzienlijke inspanning die vereist is door het onderhoudspersoneel mocht er voortijdig een verslechtering plaatsvinden in de oliekwaliteit.

Schade door vervuiling

Onopgemerkte vervuiling van het smeermiddel door deeltjes en vocht zal leiden tot een vroegtijdige storing aan het hoofdlager en tandwielen. Een slechte olieconditie zal leiden tot overmatige slijtage waardoor de tandwielkast kan uitvallen en de windmolen vervolgens stilstaat. Reparatiekosten voor windturbine tandwielkasten kunnen buitensporig oplopen. De kraanhuur, reparatie en onderdelen van tandwielkasten kosten al snel tienduizenden euro’s. Wat te denken van het verlies van misgelopen energieopbrengsten door improductiviteit.

Oil Condition Monitoring
Levenscyclus van olie

Betrouwbaarheid

Om een hogere betrouwbaarheid te kunnen garanderen, is het mogelijk de olie kwaliteit sensor van Distance Monitoring Services toe te passen. Doordat we de sensor voorzien van een elektrochemische vingerafdruk, is het mogelijk om het smeermiddel continue met een zeer hoge gevoeligheid te meten. Dit biedt de mogelijkheid om eerder een onderhouds gerichte actie te ondernemen mocht de olie kwaliteit onverwachts te snel achteruit gaan.

Indien er in de olie een verandering optreedt door verontreiniging, in de viscositeit of door oxidatie veranderen de elektrochemische eigenschappen. Deze minuscule veranderingen in de olie zijn direct detecteerbaar door de sensor. Waardoor de sensor inzetbaar is voor elke toepassing waarbij olie een belangrijk deel uitmaakt van de installatie.